מעקב וליווי התפתחותי - מה זה אומר?
- מאירה שוויצר
- Feb 28, 2017
- 2 min read

מעקב אחר תנועת התינוק
ליווי התפתחותי מאפשר זיהוי וגילוי מוקדם של תבניות תנועה לא יעילות וגורמים מעכבי התפתחות תינוקות.
ככל שנקדים לזהות עיכובים התפתחותיים בשלב מוקדם יותר בחייו של התינוק וככל שנשכיל לפעול לשנותם, נמנע התפתחות לא תקינה ונשפיע השפעה מכרעת על תפקודו של הפעוט בשנותיו הראשונות וגם בעתיד כילד וכבוגר.
בשנים הראשונות לחייו של הילוד, חלים שינויים דרמטיים ביכולותיו לשלוט בגופו. התינוק קולט גירויים ומגיב אליהם כל הזמן. הכל חדש עבורו והוא לומד לגלות את העולם. בתקופה זו, אם לא ימומש חלון ההזדמנויות הגדול הנקרה בדרכו, התינוק עלול לסגל תבניות תנועה מפצות, עקב יכולותיו הלוקות בחסר, תבניות שיבואו לידי ביטוי בתנועה דלה ולא איכותית.
לכן, ישנה חשיבות עליונה בהתבוננות ובמעקב אחר תנועתו והתפתחותו של התינוק. התבוננות ומעקב אלו באי לידי ביטוי במהלך השיעורים בסטודיו שלי, לצד הכוונת ההורים כיצד לדאוג לגירויים יומיומיים ויעילים בסביבתו הטבעית של התינוק, בשילוב עבודתי עמו במגע ותנועה באווירה רגועה, תומכת ומעודדת, אווירה באינה מאיצה בתינוק אלה בונה סביבה יצירתית ומפרה, המאפשרת לתינוק התנסויות חדשות בגילויו את העולם.
תנועה איכותית ויעילה
בבסיס עבודתי ניצב עיקרון הגישה החיובית שמתמקד במה התינוק יכול לבצע, ולא במה שאין ביכולתו לבצע. אני מקדישה לכך תשומת לב רבה באופן פרקטי עם התינוק ובשלבי מתן התרגילים להורה, למטפלת לגננת ולכל מבוגר קרוב המלווה את התינוק ומטפל בו.
במהלך המפגשים חשוב לי להוריד את רף ציפיות ההורים מתינוקם. רף שבא לידי ביטוי בהאצת התינוק לשבת, לעמוד, ללכת, להתגלגל ולבצע פעולות כאלה ואחרות. הלחץ המיותר משפיע ישירות על התינוק ומהווה גורם מעכב מהותי בהתפתחותו ומהווה מכשול בקשר האישי בין ההורה לתינוק.
במהלך המפגשים הקבוצתיים והפרטניים נלמד מימוש אבני דרך בתנועה איכותית ויעילה של התינוק בשלבי התפתחותו השונים, למשל הרמת ראש מתוך נוחות בשכיבה על הבטן, גלגול חלק מגב לבטן וההיפך, זחילה, מעבר לישיבה, לעמידה, הליכה יציבה ובטוחה וכן הלאה.
כמו כן, תנועה סימטרית, שיווי משקל, אופניי הרגעה, ומקרים כדוגמת מתח שרירי מוגבר ונמוך, ראש מוטה הצידה (טורטיקוליס), שיתוק מוחין, קטרקט, תינוק מגושם וחסר תנועה.
במהלך המפגשים נחשוף את התינוק לגירוי כלל המערכות הלוקחות חלק בהתפתחותו, על מנת שיוכל למצות את הפוטנציאל ההתפתחותי במימוש אבני הדרך באופן יעיל ובתנועה איכותית.
ההורה זוכה לתמיכה והכוונה לסיפוק צרכיו המוטוריים והנפשיים של התינוק, להעמקת הקשר האישי עימו, ובנוסף, הוא רוכש כלים פרקטיים לאופני נשיאה נכונים ומועילים למניעת כאבי גב.
המפגשים מתנהלים בנינוחות מפרה ותומכת לצד שימוש במגע, תנועה, משחק, חיקוי, שירה ומלל כשבבסיס התהליך עומדים לנגד עיניי הרמוניה, איזון והנאה תוך התייחסות לצרכיו המיוחדים של התינוק ושל הוריו.
Commentaires